Zapiekanka z tortellini

Zapiekanka z tortellini

Dzisiaj chciałam się podzielić przepisem na zapiekankę z tortellini, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Tartollini to nic innego jak pierożki z różnego rodzaju nadzieniem. Można je przygotować samodzielnie lub iść na łatwiznę i kupić gotowe.

Ja użyłam z nadzieniem mięsnym ale jeżeli lubicie może być to z dowolnym nadzieniem np. ser, szpinak, pomidory.

Zapiekanka nie wymaga  dużo skomplikowanych składników i jest prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 250 g tortellini
  • filet z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 18 %
  • 200g tartego żółtego sera
  • 2 łyżki keczupu
  • sól, pieprz
  • olej
  • przyprawa do kurczaka

Wykonanie

Tartollini gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.

Filet z kuczka drobno kroimy, przyprawiamy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy.

Cebulę drobno pokrojoną podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki będą podsmażone dodaję czosnek oraz przyprawiam solą i pieprzem oraz podsmażonego kurczaka.

Wszystko razem mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy keczup oraz śmietankę. Wszystko dusimy przez kilka minut. Gdy wszystko nam nieco zgęstnieje ściągamy z ognia i dodajemy część startego sera. Na koniec dodajemy ugotowane wcześniej pierożki.

Na koniec można jeszcze dodać zielonej pietruszki.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pozostałym serem i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz