Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami + FILM

Dzisiaj polecam sernik na zimno z truskawkami. Jest to idealna propozycja na deser, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Sernik na zimno z truskawkami jest nie tylko pyszny, ale i łatwy w przygotowaniu – nie potrzebujemy piekarnika, co jest dodatkowym plusem. Delikatna, kremowa masa serowa doskonale komponuje się z soczystymi, dojrzałymi truskawkami, tworząc harmonijną całość, która z pewnością zachwyci każdego łasucha. Dodatkowo, można go udekorować świeżymi owocami lub bitą śmietaną, co jeszcze bardziej podkreśli jego walory smakowe.

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 800 ml wody)
  • 400 g twarogu (dwukrotnie mielonego)
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 80 g cukru

Przygotowanie

Galaretki rozpuścić w 800 ml wody odstawić do wystudzenia.

Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Dodać cukier i gotować ok 7-8 minut. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzone truskawki zblendować.

Ser twarogowy dwukrotnie zmielić. Do zmielonego sera dodać koktajl truskawkowy oraz przestudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.

Herbatniki pokruszyć i dodać stopione przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i wyłożyć tortownicę (o średnicy 23 cm).

Gdy masa będzie już tężeć wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami.

Gotowe ciasto odstawić na kilka godzin do stężenia.

Zostaw komentarz