Jajecznica z ziemniakami

Jajecznica z ziemniakami + FILM

Dzisiaj polecam jajecznicę z ziemniakami, którą można łatwo przygotować, dodając odrobiny soli i pieprzu dla lepszego smaku. Idealnie komponuje się także z świeżymi ziołami, takimi jak szczypiorek czy pietruszka, które dodadzą potrawie świeżości oraz aromatu. Jest to świetna i sycąca opcja na śniadanie lub lekki posiłek, pełen wartości odżywczych i energii na start dnia.

Składniki na dwie porcje

  • łyżka masła
  • mała cebulka
  • 4 plastry szynki pokrojonej w kostkę
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • szczypior do posypania

Przygotowanie

Ziemniaki ugotowane i dobrze wystudzone (najlepiej dnia poprzedniego)pokroić w plasterki. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Cebulę drobno posiekać, a szynkę pokroić w kostkę.

Na maśle podsmażyć cebulę, gdy cebula będzie już trochę zarumieniona dodać szynkę, wymieszać i chwilę podsmażyć. Do podsmażonej cebulki z szynką dodać ziemniaki, a po chwili pomidorki.

Gdy pomidorki zaczną puszczać sok wlać roztrzepane jajka. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Zostaw komentarz