Ciasto rabarbarowe z kruszonką
Moja propozycja na dziś -ciasto rabarbarowe z kruszonką
Składniki na ciasto:
250 g mąki
pszennej
4 jajka
200g masła
100g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
Składniki na kruszonkę
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta zaczynam od kruszonki.
Wykonanie kruszonki
Na patelni stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko nieco stężało.
Przygotowanie ciasta
Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając (można robotem) dodawać po jednym jajku. Ciasto ucieramy tak długo aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do masy jajeczno-maślanej.
Gdy wszystkie składniki dobrze się już połączyć ciasto przełożyć do tortownicy. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić na mniejsze kawałeczki.
Ciacho musi być z pewnością smaczne. Kruche z zewnątrz, miękkie w środku 🙂