Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Moja propozycja na dziś to pyszne ciasto rabarbarowe z kruszonką. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkich i lekko kwaskowatych smaków. Kruszonka dodaje ciastu wspaniałej tekstury, a rabarbar wspaniale komponuje się ze słodką masą. To ciasto będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta zaczynam od kruszonki.

Wykonanie kruszonki

Na patelni stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko nieco stężało.

Przygotowanie ciasta

Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając (można robotem) dodawać po jednym jajku. Ciasto ucieramy tak długo aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do masy jajeczno-maślanej.

Gdy wszystkie składniki dobrze się już połączyć ciasto przełożyć do tortownicy. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić na mniejsze kawałeczki.

One thought on “Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Zostaw komentarz