Ciasto czekoladowe

Ciasto z masą i musem czekoladowym

Dzisiaj polecam pyszne ciasto czekoladowe z delikatnym musem. To wyjątkowy przysmak dla wszystkich miłośników słodyczy. Idealnie miękkie ciasto, które rozpływa się w ustach, połączone z aksamitnym musem czekoladowym, stanowi perfekcyjne uzupełnienie każdego spotkania przy kawie czy herbacie. Czy to rodzinne popołudnie, czy spotkanie ze znajomymi, ciasto czekoladowe zawsze będzie strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie sami, jak łatwo można dodać odrobinę słodyczy do każdego dnia!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Masa mleczna

  • 200 g masła
  • ½ szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ½ szklanka cukru

Mus czekoladowy

  • 250 g serka mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%

Wykonanie

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy 20X20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Masę nakładać na dobrze ostudzony biszkopt i nasączony mocnym naparem z herbaty.

Wykonanie masy

Mleko zagotować z cukrem i ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą piane i powoli dodawać na przemian mleko w proszku i zagotowane mleko z cukrem.

Wykonanie kremu

Śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną śmietankę (dodawać małymi partiami)  miksować z serkiem mascarpone. Gotowy krem przełożyć  ma mleczna masę.

Przed podaniem ciasto czekoladowe schłodzić w lodówce przez kilka godzin i podaniem posypać kakao.

Zostaw komentarz