Dzisiaj polecam sernik czekoladowy na zimno z serkiem mascarpone i gorzką czekoladą.

- Składniki:
- 150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki)
- 90g roztopionego masła
- 3 łyżeczki żelatyny
- ok 100 ml wody
- 100g mlecznej czekolad
- 30 g czekolady gorzkiej
- 750 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
Wykonanie
W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 23 cm Pieczemy 10 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. (jeżeli nie chcemy nie musimy podpiekać , ciastka będą mniej chrupiące).

Żelatynę rozpuszczamy z zimnej wodzie, gdy będzie napęczniała rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Serek miksujemy, następnie dodajemy powoli czekoladę. Cały czas miksując, niewielkim strumieniem, wlewamy ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno. Śmietankę dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby sernik był jak najbardziej puszysty. Na spód z ciastek delikatnie przekładamy masę serową.
Czekoladowy sernik na zimno, dekorujemy według uznania.