Babka zwana ZEBRĄ

Babka zwana ZEBRĄ

Dzisiaj polecam babkę zwaną zebrą.

Babka jest przygotowana na oleju z dodatkiem wody mineralnej. Jest to klasyczne ciasto, które charakteryzuje się wyjątkowym, marmurkowym wzorem powstającym dzięki naprzemiennemu nakładaniu jasnej i ciemnej masy. Jest nie tylko niezwykle smaczna, ale także wizualnie atrakcyjna, co sprawia, że idealnie nadaje się na każdą okazję – od codziennych spotkań rodzinnych po wyjątkowe uroczystości. Spróbuj samodzielnie upiec taką babkę i zaskocz swoich gości jej niepowtarzalnym smakiem i wyglądem!

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wylewać na przemian raz ciasto białe a raz z kakao.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40-45 minut lub do suchego patyczka.

Zostaw komentarz