Dzisiaj polecam ciasto czekoladowe z malinami.

Składniki
- 80 g masła
- 200 g czekolady (u mnie 160 g gorzkiej a 40 mlecznej)
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 250 g malin
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło, czekoladę oraz mleko i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej rozpuszczonej czekolady dodajemy jajka, i roztrzepujemy rózgą.

Suche składniki: mąka proszek do pieczenia oraz cukier razem mieszamy. Należy pamiętać o podstawowej zasadzie że zawsze mokre składniki dodajemy do suchych, a nie odwrotnie.
Przestudzoną płynną czekoladę z dodatkiem jajek dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy 2/3 malin, delikatnie mieszamy aby maliny się nie rozwaliły. Jak ciasto jest zbyt gęste i nie da się dobrze wymieszać, można dodać niewielką ilość mleka.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, na górę delikatnie wciskamy pozostałe maliny.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Na ok 15 minut przed końcem przykrywamy papierem aby ciasto się nie przypaliło.