Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i pieczarkami + FILM

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i pieczarkami

Dzisiaj polecam młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i pieczarkami.

W sklepie znalazłam młodą kapustę więc był pyszny obiadek, trochę zieleniny na talerzu i od razu lepsze samopoczucie że już jest wiosna.

Boczek trochę podnosi kaloryczność potrawy ale za to daje dużo smaku.

Składniki

główka kapusty młodej
300 g pieczarek
cebula
200 g wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
łyżka masła
2- 3 łyżki oleju

Wykonanie

Cebule obrać drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć na małym ogniu aż powstaną chrupiące skwarki.

Pieczarki umyć pokroić na mniejsze kawałeczki i podsmażyć na maśle.

Kapustę drobno poszatkować posolić i  dusić na niewielkiej ilości wody, mieszając co jakiś czas ewentualnie podlać wodą. Dusimy aż zmięknie kapusta na koniec dodać czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę.

Gdy kapusta będzie miękka dodać skwarki z cebulą oraz pieczarki wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.  

Zostaw komentarz