Piernik przekładany powidłami śliwkowymi + FILM

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Dzisiaj polecam piernik przekładany powidłami śliwkowymi , który może długo poleżeć, ale niestety szybko znika. Piernik może nie zachęca wyglądem bo pękł mi podczas pieczenia ale nie jest naprawdę bardzo  smaczny. Zachęcam zatem do wypróbowania i podzielania się opinią czy wam smakował.

Składniki

  • 340 g maki
  • 100g masła
  • 250 ml mleka2 jajka
  • 70 g cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu (jedna czubata twardego miodu)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • łyżka kakao
  • przyprawa do piernika
  • powidła do smarowania

Składniki na polewę:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

Wykonanie

W rondelku podgrzewamy masło, miód, 3 łyżki powideł śliwkowych, kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia masła i powstania jednolitej masy. Przestudzić.

W drugim rondlu podgrzewając rozpuścić cukier w mleku i również odstawić do ostygnięcia.

Suche składniki razem połączyć.

W wysokiej misce mikserem ubić jajka dodać suche składniki oraz przestudzone płyny. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka) . w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzić w piekarniku przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Po wystudzeniu przeciąć poprzecznie raz lub dwa razy według uznania posmarować powidłami śliwkowymi i polać polew czekoladową.

Przygotowanie polewy Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem i masłem

Zostaw komentarz