Dzisiaj polecam piernik przekładany powidłami śliwkowymi , który może długo poleżeć, ale niestety szybko znika. Piernik może nie zachęca wyglądem bo pękł mi podczas pieczenia ale nie jest naprawdę bardzo smaczny. Zachęcam zatem do wypróbowania i podzielania się opinią czy wam smakował.

Składniki
- 340 g maki
- 100g masła
- 250 ml mleka2 jajka
- 70 g cukru
- 3 łyżki płynnego miodu (jedna czubata twardego miodu)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- łyżka kakao
- przyprawa do piernika
- powidła do smarowania
Składniki na polewę:
- 100g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Wykonanie
W rondelku podgrzewamy masło, miód, 3 łyżki powideł śliwkowych, kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia masła i powstania jednolitej masy. Przestudzić.
W drugim rondlu podgrzewając rozpuścić cukier w mleku i również odstawić do ostygnięcia.
Suche składniki razem połączyć.
W wysokiej misce mikserem ubić jajka dodać suche składniki oraz przestudzone płyny. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka) . w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzić w piekarniku przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po wystudzeniu przeciąć poprzecznie raz lub dwa razy według uznania posmarować powidłami śliwkowymi i polać polew czekoladową.
Przygotowanie polewy Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem i masłem