Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Dzisiaj polecam piernik przekładany powidłami śliwkowymi, który może długo poleżeć, ale niestety szybko znika. Ten wyjątkowy wypiek jest idealny na różne okazje, gdyż długo zachowuje swoją świeżość i wyjątkowy smak. Piernik może nie zachęca wyglądem, bo pękł mi podczas pieczenia, ale zapewniam, że jego walory smakowe to wynagradzają. Ma miękką, wilgotną strukturę i intensywny smak korzennych przypraw, które idealnie komponują się z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoją opinią, czy wam smakował, bo jestem przekonana, że ten piernik z pewnością zagości na waszych stołach na dłużej.

Składniki

  • 340 g maki
  • 100g masła
  • 250 ml mleka2 jajka
  • 70 g cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu (jedna czubata twardego miodu)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • łyżka kakao
  • przyprawa do piernika
  • powidła do smarowania

Składniki na polewę:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

Wykonanie

W rondelku podgrzewamy masło, miód, 3 łyżki powideł śliwkowych, kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia masła i powstania jednolitej masy. Przestudzić.

W drugim rondlu podgrzewając rozpuścić cukier w mleku i również odstawić do ostygnięcia.

Suche składniki razem połączyć.

W wysokiej misce mikserem ubić jajka dodać suche składniki oraz przestudzone płyny. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka) . w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzić w piekarniku przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Po wystudzeniu przeciąć poprzecznie raz lub dwa razy według uznania posmarować powidłami śliwkowymi i polać polew czekoladową.

Przygotowanie polewy Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem i masłem

Zostaw komentarz