Dzisiaj polecam szybką w przygotowaniu przekąskę – roladki z chleba tostowego z parówkami. Jest to doskonała opcja dla osób, które mają niewiele czasu, ale chcą przygotować coś smacznego dla swoich gości lub rodziny.
Szybka przekąska dla małych i dużych łasuchów, na bardzo duże lub trochę mniejsze przyjęcia:) Roladki z chleba tostowego z parówkami mogą być podane jako przekąska podczas różnego rodzaju spotkań towarzyskich, imprez okolicznościowych czy po prostu jako szybki posiłek w domowym zaciszu. Można je łatwo modyfikować, dodając różne sosy czy warzywa, co pozwoli dostosować smak do indywidualnych preferencji każdego gościa.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2024/01/20240104_103054-002.jpg?resize=600%2C338&ssl=1)
Składniki
Nie podaję ilości( bo każdy może przygotować dowolną ilośc) tylko składniki potrzebne.
- szynka szwarcwaldzka
- ser żółty
- parówki
- chleb tostowy – u mnie pełnoziarnisty
- jajko (jeżeli przygotowujemy większą ilość to dwa jajka)
- sól
- pieprz
- jeżeli smażymy na patelni to olej
Wykonanie
Z chleba tostowego odcinamy skórki, a następnie wałkujemy. Dzięki temu kromki chleba stają się cieńsze i bardziej elastyczne przy zwijaniu. Na każda kromkę chleba kładziemy plasterek sera żółtego. Parówki przecinamy na szerokość chleba tostowego i zawijamy szynkę szwarcwaldzką.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2024/01/20240104_103002-002.jpg?resize=600%2C338&ssl=1)
Jajko roztrzepujemy doprawiamy sola i pieprzem. Każdą roladkę obtaczamy w jajku.
Ja gotowe roladki opiekałam we frytkownicy beztłuszczowej ok 15 minut w 190 stopniach. Ale jeżeli nie mamy to możemy podsmażyć na niewielkiej ilości na patelni.
Gotowe roladki podajemy na ciepło, ale również można podać na zimno.