Dzisiaj polecam piernik herbaciany, który jest wyjątkowym przysmakiem, idealnym na chłodniejsze dni. Jego głęboki, korzenny smak świetnie komponuje się z aromatem świeżo zaparzonej herbaty. Piernik herbaciany ma tę wyjątkową cechę, że z każdym dniem staje się coraz lepszy, ponieważ smaki i aromaty mają czas, by się przegryźć i w pełni rozwinąć. Może być podawany jako deser po obiedzie lub jako słodka przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_8515-002.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Składniki na ciasto
- forma o wymiarach 26 cm X36 cm
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 250 ml przestudzonej mocnej herbaty (z dwóch torebek)
- 500 g maki
- szklanka (250 ml) miodu
- 250 ml oleju
- 2 łyżeczki sody
- przyprawa do piernika
- powidła do przełożenia po upieczeniu
Składniki na krem
- 750 ml mleka
- budyń waniliowy
- 40 g cukru
- 35 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
Składniki na polewę
- 125 masła
- 50 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
- 10 g żelatyny
- 15 ml wody
Przygotowanie ciasta
na początek mieszamy składniki suche mąka, przyprawa do piernika oraz soda. W wysokim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. Gdy będzie już puszysta dodaję część mąki, a następnie składniki suche, olej, płynny miód, oraz przestudzona mocną herbatę. Na koniec dodajemy pozostałą mąkę. Z przygotowanego ciasta pieczemy trzy placki w temp. 170 przez 15 minut. Forma na ciasto o wymiarach 26X36 cm
Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_8519-002.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Przygotowanie kremu
Gotujemy część mleka, a w pozostałej części mieszamy cukier, budyń oraz mąkę . Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieją, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Po ugotowaniu przekładamy do chłodnego naczynia i przykrywamy folią w kontakcie, aby nie powstał kożuch.
Gdy budyń będzie już zimny możemy dalej robić krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i małymi porcjami dodajemy przestudzony budyń. Musi być całkowicie zimny budyń aby się krem nie zwarzył.
Przygotowanie polewy
Na początek żelatynę mieszamy z wodą aby napęczniała.
Jak żelatyna napęcznieje upłynniamy, można na kilka sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
W rondelku rozpuszczamy masło z dodatkiem mleka oraz cukru, na koniec dodajemy kakao oraz upłynnioną żelatynę. Przestudzoną polewą polewamy przełożony piernik.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_8523-002.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Składanie piernika
Przestudzone placki piernika przekładamy.
Na pierwszy placek dajemy połowę powideł, na powidła część kremu. Przykrywamy drugim plackiem, również smarujemy pozostałymi powidłami oraz pozostałym kremem i nakrywamy trzecim plackiem.
Po przełożeniu polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin najlepiej na noc.