Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

Dzisiaj polecam przekąski z ciasta francuskiego.

Nie podaje ilości składników, bo każdy może przygotować dowolna ilość.

Składniki

  • ciasto francuskie
  • keczup
  • ser żółty
  • zielona pietruszka
  • szynka szwarcwaldzka
  • jajko do posmarowania

Wykonanie

Pierwszy płat ciasta francuskiego rozłożyć, posmarować keczupem. Na wierzch posypać żółtym startym serem, na ser układamy plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Szynkę przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego. Ciasto dobrze dociskamy  i przecinamy, najpierw wzdłuż, a następnie w szerz na paski grubości ok 1,5-2 cm. Każdy pasek zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Gotowe przekąski smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 12-15 minut.

Poniżej przedstawiam dwa różne sposoby składania ciasta francuskiego.

Zostaw komentarz