Tartaletki z truskawkami

Tartaletki z bitą śmietaną i truskawkami + FILM

Dzisiaj polecam tartaletki z truskawkami i bitą śmietaną, które są idealnym sposobem na celebrowanie sezonu truskawkowego. Te małe, słodkie wypieki doskonale komponują się z kremową teksturą bitej śmietany, tworząc połączenie, które zadowoli każdego łasucha. Tartaletki mogą być również doskonałym pomysłem na deser na różne okazje – od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Ich przygotowanie jest równie przyjemne, co degustacja. Możesz bawić się różnymi dodatkami, na przykład dodając świeżą miętę lub posypując wierzch odrobiną cukru pudru, co dodatkowo zwiększy estetyczny urok tego deseru.

Zamiast truskawek możemy użyć dowolne ulubione owoce.

Składniki na ciasto (16 sztuk )

  • 320 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 500 ml śmietanki 30 %

Składniki na bitą śmietanę

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo

truskawki

Wykonanie

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, następnie dodać zimne masło. Masło posiekać nożem, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok godzinę.

Po wyciągnięciu z lodówki ciasto przeciąć na pół, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok 3-4 milimetrów. Wycinać krążki nieco większe niż foremka. Foremek nie musimy natłuszczać, ponieważ ciasto już zawiera tłuszcz. Ciasto dobrze dociskamy do ścianek foremki, nadmiar ciasta ścinamy i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-12 minut. Upieczone i przestudzone korpusy napełniamy bitą śmietaną

Przygotowanie bitej śmietany

Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.

Gotowym kremem napełniamy korpusy tartaletek i dekorujemy truskawkami.

Zostaw komentarz