Miary kuchenne – przeliczniki

Sukces dobrej potrawy tkwi w trzymaniu się przepisu i dokładnym zachowaniu gramatury.

Podczas gotowania i pieczenia nie zawsze mamy pod ręką wagę kuchenną, dlatego warto znać podstawowe przeliczniki miar. W kuchni często używamy szklanek, łyżek i łyżeczek jako orientacyjnych jednostek objętości.

Szklanka 250 ml

Łyżka 15 ml

Łyżeczka 5 ml

Warto pamiętać, że podane wartości są orientacyjne i mogą się nieco różnić w zależności od rodzaju produktu oraz sposobu jego nabierania (np. sypanie, ugniatanie).

Słodziki i cukry

SkładnikiSzklanka  Łyżka  Łyżeczka  
Cukier kryształ220 g13 g5 g
Cukier puder170 g12 g4 g
Cukier trzcinowy208 g13 g4 g
Cukier brązowy224 g14 g4,5 g
Miód336 g21 g7 g
Ksylitol192 g12 g4 g
Erytrol192 g12 g4 g
Kasza manna180 g11g3,5 g
Płatki owsiane96 g6 g1,8 g

Kasze i ryże

SkładnikSzklankaŁyżkaŁyżeczka  
Kasza jęczmienna180 g11 g3,5 g
Ryż długo ziarnisty192 g12 g4 g
Ryż krótko  ziarnisty208 g13 g4 g
Kasza gryczana192 g12 g4 g
Kasza jaglana192 g12 g4 g
Bulgur160 g10 g3 g
Kuksu192 g12 g4 g

Mąki i produkty zbożowe

Mąka pszenna160 g10 g3 g
Mąka żytnia144 g9 g2,8 g
Mąka ziemniaczana160 g10 g3 g
Mąka krupczatka210 g10 g3 g
Mąka kukurydziana168 g10 g3,2 g
Mąka kokosowa96 g6 g2 g
Mąka migdałowa144 g9 g3 g
Bułka tarta150 g9 g3 g

Nasiona strączkowe

SkładnikSzklankaŁyżkaŁyżeczka
Fasola biała192 g12 g4 g
Fasola czerwona192 g12 g4 g
Soczewica192 g12 g4 g
Groch192 g12 g4 g
Ciecierzyca192 g12 g4 g

Tłuszcze i oleje

SkładnikSzklankaŁyżkaŁyżeczka
Masło224 g14 g4 g
Margaryna224 g14 g4 g
Olej rośliny200 g12 g4 g
Olej kokosowy208 g13 g4 g
Oliwa200 g12 g4 g

Produkty mleczne

SkładnikSzklankaŁyżkaŁyżeczka
Mleko250 g15 g5 g
Śmietana 18%256 g15 g5 g
Śmietana 30%264 g16 g5 g
Jogurt naturalny256 g16 g5 g
Kefir248 g15 g5 g
Maślanka24815 g5 g

Zostaw komentarz