Grochówka boczkiem

Grochówka z boczkiem – sycąca, aromatyczna zupa o tradycyjnym, domowym smaku. Gęsta i pożywna, przygotowana na bazie żółtego grochu z dodatkiem wędzonego boczku, który nadaje jej wyjątkowy, dymny aromat. Doprawiona majerankiem, czosnkiem i warzywami, idealna na chłodne dni – rozgrzewa i dodaje energii.

Składniki

  • 500 g żeberka
  • 400g połówki grochu najlepiej wcześniej namoczony
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • ok 10 cm pora
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 łyżka mąki uprażonej na suchej patelni
  • 300g wędzonego boczku

Wykonanie

Na żeberkach przygotowałam wywar, następnie dodałam namoczone połówki grochu. Jak groch się zaczyna gotować wytwarza dużo szumowin, które zawsze zbieram.

Jak już szumowiny przestają się wytwarzać dodaję warzywa.

Marchewki, pietruszka oraz kawałek selera ścieram na tarce, oraz kawałeczek pora.

Jak groch i żeberka są już ugotowane dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.

Jak zupa się gotuje na małej mocy palnika podsmażam boczek pokrojony na małe kawałeczki, aby wyszły małe chrupiące skwarki.

Gotową zupę podprawiam zasmażką, i dodaję skwarki oraz dużą ilością majeranku.

Wiem  zupa jest mega kaloryczna ale  czasami można sobie pozwolić na takie szaleństwa, na pyszny obiad.

Zostaw komentarz