Dzisiaj polecam kotlety mielone z ciecierzycy.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/10/IMG_7306.jpg?resize=600%2C355)
Mielone z ciecierzycy można podawać z ziemniakami lub kaszą tak jak zwykłe mielone
Składniki na 4 porcje
- 400g ciecierzycy gotowanej
- szalotka ząbek czosnku
- 2 jajka
- po pół łyżeczki suszonego oregano i ostrej papryki
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- 8-9 łyżek otrąb owsianych (można zastąpić pszennymi lub żytnimi)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- olej do smażenia 2 -3 łyżki
- mąka do obtaczania kotletów
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/10/IMG_7300.jpg?resize=600%2C400)
Wykonanie:
Ciecierzycę opłukać z zalewy i wrzucić do malaksera (można też rozgnieść widelcem wtedy mieszamy wszystko widelcem), dodać roztrzepane jajka, szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszamy.
Na koniec dodajemy otręby i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Z schłodzonej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/10/IMG_7303.jpg?resize=600%2C400)
Kotlety można na chwilę wstawić do nagrzanego piekarnika zanim skończymy szykować surówkę lub dogotuje się kasza.
Polecam wszystkim spróbować tak przyrządzone mielone! Według mnie są bardzo smaczne i z całą pewnością warte zrobienia:)