Kotlety mielone z ciecierzycy

Kotlety mielone z ciecierzycy

 Dzisiaj polecam kotlety mielone z ciecierzycy.

Mielone z ciecierzycy można podawać z ziemniakami lub kaszą tak jak zwykłe mielone

Składniki na 4 porcje

  • 400g ciecierzycy gotowanej
  • szalotka ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • po pół łyżeczki suszonego oregano i ostrej papryki
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 8-9 łyżek otrąb owsianych (można zastąpić pszennymi lub żytnimi)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia 2 -3 łyżki
  • mąka do obtaczania kotletów

Wykonanie:

Ciecierzycę opłukać z zalewy i wrzucić do malaksera (można też rozgnieść widelcem wtedy mieszamy wszystko widelcem), dodać roztrzepane jajka, szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz mąkę i dokładnie wymieszamy.

Na koniec dodajemy otręby i wstawiamy na 5 minut do lodówki. Z schłodzonej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.

Kotlety można na chwilę wstawić do nagrzanego piekarnika zanim skończymy szykować surówkę lub dogotuje się kasza.

One thought on “Kotlety mielone z ciecierzycy

Zostaw komentarz