Rolada biszkoptowa z jabłkami + FILM

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dzisiaj polecam Roladę Biszkoptową z jabłkami.

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • 90 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowy
  • 85 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 g cynamonu

Wykonanie

Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia, wszystko razem przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić  z cukrem i cukrem wanilinowym.

Pianę białkowo- cukrową połączyć z żółtkami i mąkami wymieszanymi z proszkiem, mąkę dodawać partiami i delikatnie wymieszać łopatką.

Około 1/5 ciasta przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z cynamonem, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić równomierne wzory, na papierze wyłożonym na dużej blaszy. Wzorki zapiekać 4-5 minut w temperaturze 150-160 stopni. Na podpieczone wzorki wyłożyć pozostałe ciasto jasne i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 150-160 stopni aż do bardzo delikatnego zarumienienia (ok 10 minut). Upieczony biszkopt wystudzić.

Nadzienie

kilogram jabłek
50 -100 g cukru (w zależności od kwasowości jabłek)
budyń wanilinowy
sok jabłkowy 100 ml (jeżeli jabłka nie puszczą dużo soku, można dodać jeszcze trochę soku)

Przeprowadzić obróbkę wstępną, brudnych jabłek, następnie pokroić  w kostkę o boku ok 1 cm. Jabłka przesmażyć z cukrem, a budyń rozpuścić w soku jabłkowym, połączyć jabłka z zawiesiną i gotować ok 2 minuty mieszając.

Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt. Przy pomocy papieru zwijać roladę tak , aby wzór z ciemnego ciasta wył wyraźnie widoczny. Gotową roladę schłodzić.

Zostaw komentarz