Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką

Dzisiaj polecam chałkę drożdżową z kruszonką, która jest idealna na śniadanie z dodatkiem dżemu lub masła. Pachnie cudownie i smakuje jeszcze lepiej, szczególnie, gdy jest świeżo upieczona.

Składniki :

  • 550g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • jajko
  • 40 g cukru
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka

Do posmarowania:

  • żółtko
  • 2 łyżki mleka

Kruszonka:

  • 60 g mąki
  • 30 g masła
  • 30 g cukru pudru

Wychodzi z tego dość dużo kruszonki ale można zmniejszyć porcję, należy jednak pamiętać aby zachować proporcje.

2 części mąki   1 część masła  1 część cukru pudru

Przygotowanie rozczynu

Do miski pokruszyć drożdże, dodać  łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko (nie może być za gorące). Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 30 minut do wyrośnięcia rozczynu(powinien kilkakrotnie powiększyć objętość).

Wyrabianie ciasta

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać, przez około 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny.

Po upływie tego czasu ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i posmarować chałkę.

Posypać kruszonką i piec 30-40  minut w 1175-180 stopniach.

Zostaw komentarz