Zapiekanka makaronowa z szynką + FILM

Zapiekanka makaronowa z szynką + FILM

Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z szynką.

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 300 g szynki
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g mozzarelli – 1 kulka
  • jajko
  • cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • biała części pora
  • papryka
  • 200 ml śmietanki 18 %
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka
  • liść lubczyku

Wykonanie

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ja użyła makaronu penne, ale można użyć dowolnego makaronu.

Cebule obrać i drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Jak cebulka będzie już zeszklona dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodać białą części pora, pokrojoną w pół talarki. Papryka pokroić w małe kawałeczki i na koniec dodać do podsmażonych warzyw. Doprawić do smaku przyprawami (sól, pieprz, oregano, liść lubczyku oraz słodka papryka).

Szynkę pokroić w kostkę, ser cheddar zetrzeć na tarce, a mozarelle pokroić na mniejsze kawałeczki.

Jajko mieszamy razem ze śmietanką doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy aby roztrzepać jajko.

Na spód naczynia, w którym będziemy zapiekać zapiekankę dajemy makaron, następnie podsmażone warzywa ser cheddar, mozarelle oraz szynkę (z podanych składników robimy dwie warstwy). Całość polewamy sosem jajeczno-śmietanowym. Jak już polejemy ponownie układamy wszystkie warstwy składników i polewamy sosem.

Pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.

Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

Zostaw komentarz