Ciasteczka maślane + FILM

Kto z nas nie lubi zapachu świeżo wypiekanych ciasteczek.

Składniki

  • 320 g  maki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200  g masła
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • wanilia
  • 50 dżemu podgrzanego wtedy staje się lejący
  • prażone migdały

Wykonanie

Mąkę pszenna wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, dodać pastę waniliową lub cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy już będzie wymieszane dodajemy chłodne masło i szybko siekamy nożem, jak będzie już dobrze posiekane dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok pół godziny.

Po schłodzeniu wycinamy ciasteczka na grubość ok 2-3 milimetrów. W ciasteczku robimy wgłębienia i nadziewamy dżemem (dżem można podgrzać wtedy jest bardziej lejący). Na górę posypujemy prażonymi migdałami.

Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-12 minut.

Zostaw komentarz