Kto z nas nie lubi zapachu świeżo wypiekanych ciasteczek.
Składniki
- 320 g maki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- wanilia
- 50 dżemu podgrzanego wtedy staje się lejący
- prażone migdały
Wykonanie
Mąkę pszenna wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, dodać pastę waniliową lub cukier z prawdziwą wanilią. Wszystko dokładnie wymieszać. Gdy już będzie wymieszane dodajemy chłodne masło i szybko siekamy nożem, jak będzie już dobrze posiekane dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok pół godziny.
Po schłodzeniu wycinamy ciasteczka na grubość ok 2-3 milimetrów. W ciasteczku robimy wgłębienia i nadziewamy dżemem (dżem można podgrzać wtedy jest bardziej lejący). Na górę posypujemy prażonymi migdałami.
Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-12 minut.