Dzisiaj polecam parówki w cieście francuskim, danie które doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska na każdą okazję. Francuskie ciasto, delikatne i chrupiące, idealnie komponuje się z delikatnym mięsem parówek, tworząc niezwykle smaczną harmonię smaków. To proste w przygotowaniu, ale efektowne danie z pewnością zachwyci Twoich gości. Idealnie nadaje się na imprezę, piknik czy jako ciepła przekąska w chłodne dni.
![Parówki w cieście francuskim](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_9329-002.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Polecam prostą przekąskę na mniejsza lub większą imprezę do przygotowania w kilka chwil. Można przygotować już wcześniej, a do piekarnika wstawić gdy przyjdą już goście. Można podawać na ciepło lub zimno, ale zdecydowanie smaczniejsze jest podawać na ciepło.
Nie podaje ilości składników, bo każdy może przygotować dowolną ilość.
Składniki
- ciasto francuskie
- ostra musztarda
- parówki
- tarty żółty ser
- roztrzepane jajko do smarowania
Wykonanie
Opakowanie ciasta francuskiego, rozkładamy i smarujemy ostra musztardą. Posmarowane ciasto tniemy na pasy szerokości ok 5 cm (ale mogą być też węższe lub szersze), w zawijamy parówkę (parówka ma być taka jak szerokość pasów ciasta). Jeżeli cała parówka będzie już zwinięta ucinamy ciasto.
Gotowe pozwijane parówki w ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 12-15 minut.