Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

Dzisiaj polecam parówki w cieście francuskim, danie które doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska na każdą okazję. Francuskie ciasto, delikatne i chrupiące, idealnie komponuje się z delikatnym mięsem parówek, tworząc niezwykle smaczną harmonię smaków. To proste w przygotowaniu, ale efektowne danie z pewnością zachwyci Twoich gości. Idealnie nadaje się na imprezę, piknik czy jako ciepła przekąska w chłodne dni.

Parówki w cieście francuskim

Polecam prostą przekąskę na mniejsza lub większą imprezę do przygotowania w kilka chwil. Można przygotować już wcześniej, a do piekarnika wstawić gdy przyjdą już goście. Można podawać na ciepło lub zimno, ale zdecydowanie smaczniejsze jest podawać na ciepło.

Nie podaje ilości składników, bo każdy może przygotować dowolną ilość.

Składniki

  • ciasto francuskie
  • ostra musztarda
  • parówki
  • tarty żółty ser
  • roztrzepane jajko do smarowania

Wykonanie

Opakowanie ciasta francuskiego, rozkładamy i smarujemy ostra musztardą. Posmarowane ciasto tniemy na pasy szerokości ok 5 cm (ale mogą być też węższe lub szersze), w zawijamy parówkę (parówka ma być taka jak szerokość pasów ciasta). Jeżeli cała parówka będzie już zwinięta ucinamy ciasto.

Gotowe pozwijane parówki w ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 12-15 minut.

Zostaw komentarz