Dzisiaj polecam pyszne ciasteczka półkruche.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5470.jpg?resize=600%2C444)
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- żółtko
- łyżka śmietany 18 procentowej
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
lukier
- szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/03/IMG_5472.jpg?resize=600%2C416)
Wykonanie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą i cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie w cieście i dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto na jednolita masę.
Gotowe ciasto wionąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm różne kształty. Układamy na blasze wyścielonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.
Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier z dowolnym barwnikiem i polukrować przestudzone ciasteczka.