Ciasteczka półkruche

Ciasteczka półkruche

Dzisiaj polecam pyszne ciasteczka półkruche.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18 procentowej
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli

lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki  soku z cytryny

Wykonanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i solą i cukrem pudrem. Zrobić wgłębienie w cieście i dodać masło, śmietanę i żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto na jednolita masę.

 Gotowe ciasto wionąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 40 minut.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm różne kształty. Układamy na blasze wyścielonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.

Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier z dowolnym barwnikiem i polukrować przestudzone ciasteczka.

Zostaw komentarz