Ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami

Ciasto czekoladowe z kremem  i truskawkami + FILM

Dzisiaj polecam ciasto czekoladowe z kremem i truskawkami. Jest to doskonały wybór dla każdego miłośnika słodyczy. Czekoladowe ciasto, bogate i intensywne w smaku, zostaje wyjątkowo skomponowane z lekkim i puszystym kremem. Dodatkowo, świeże truskawki dodają nie tylko pięknego wyglądu, ale i orzeźwiającego, owocowego akcentu, który doskonale równoważy słodycz czekolady. Idealne na deser po obiedzie czy na specjalne okazje.

Składniki na ciasto

  • 140 g cukru
  • 50 g czekolady
  • 150 g mąki
  • 20 g kakao
  • jajko
  • 125 ml mleka
  • 125 ml śmietanki 18 %
  • 60 ml oleju
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 500ml mleka
  • 140 g cukru
  • 50 g maki pszennej
  • 50 g maki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Oraz

  • ok  500 g truskawek
  • 2  galaretki truskawkowe
  • 600 ml wody

Przygotowanie ciasta

W gorącym mleku rozpuszczamy czekoladę.

Jajko ucieramy z cukrem na puszysta białą pianę, następnie dodajemy olej, śmietankę oraz mleko z czekoladą.

Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz soda oczyszczoną.

Do mokrych składników małymi porcjami dodajemy składniki suche. Wszystko razem miksujemy.

Ciasto wylewamy do formy (25×20 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 minut.

Przygotowanie kremu

Połowę mleka doprowadzić do wrzenia,  a w pozostałym rozpuścić mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz cukier i pastę waniliową.

Do gotującego się mleka wlewamy wymieszane mąki z cukrem i gotujemy na małej mocy palnika. Cały czas mieszając aby się budyń nie przypalił. Gotowy budyń wykładamy do innego naczynia i studzimy.  Można przykryć folią, aby nie powstał kożuch. Gdy budyń będzie już zimny możemy zacząć robić krem. Masło utrzeć do białości i małymi porcjami dodawać zimny budyń.

Składanie ciasta

Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 600 ml wody, odstawić do wystudzenia.

Przestudzone ciasto wkładamy do formy w której piekliśmy ciasto. Wykładamy, wcześniej przygotowany krem. Na krem  układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.

Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia się galaretki.

Zostaw komentarz