Dzisiaj polecam szybką w przygotowaniu przekąskę – roladki z chleba tostowego z parówkami.
Składniki
Nie podaję ilości( bo każdy może przygotować dowolną ilośc) tylko składniki potrzebne.
szynka szwarcwaldzka
ser żółty
parówki
chleb tostowy – u mnie pełnoziarnisty
jajko (jeżeli przygotowujemy większą ilość to dwa jajka)
sól
pieprz
jeżeli smażymy na patelni to olej
Wykonanie
Z chleba tostowego odcinamy skórki, a następnie wałkujemy. Dzięki temu kromki chleba stają się cieńsze i bardziej elastyczne przy zwijaniu. Na każda kromkę chleba kładziemy plasterek sera żółtego. Parówki przecinamy na szerokość chleba tostowego i zawijamy szynkę szwarcwaldzką.
Jajko roztrzepujemy doprawiamy sola i pieprzem. Każdą roladkę obtaczamy w jajku.
Ja gotowe roladki opiekałam we frytkownicy beztłuszczowej ok 15 minut w 190 stopniach. Ale jeżeli nie mamy to możemy podsmażyć na niewielkiej ilości na patelni.
Gotowe roladki podajemy na ciepło, ale również można podać na zimno.