Dzisiaj polecam kruche ciasteczka imbirowe.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/12/IMG_5075-1.jpg?resize=600%2C400)
Składniki
130 g masła
100 g cukru
2 jajka
450 g mąki
3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta mielonego ziela angielskiego
2 łyżki płynnego miodu
cukier puder do posypania
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/12/IMG_5073-1.jpg?resize=600%2C400)
Wykonanie :
Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Do utartego masła dodajemy po jednym jajku.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z imbirem, cynamonem, zielem angielskim, sodą.
Suche składniki partiami dodawać do utartej masy mieszając łopatką. Wlać miód i zagnieść dokładnie ciasto.
Po wyrobieniu odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/12/IMG_5068.jpg?resize=600%2C400)
Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąka. Wycinać ciasteczka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.