Dzisiaj polecam pastę do kanapek z ciecierzycą.
Składniki na 2 porcje
mała puszka
ciecierzycy
2 średnie ogórki korniszony
mała cebula czerwona
szczypiorek
sól, pieprz, ostra mielona papryka
majonez ( ok 1-1,5 łyżki)
musztarda (3-4 łyżeczki)
Na pastę nakładamy kiełki, jarmuż, sałatę i pomidora. Dobrze przyprawionej pasty z ciecierzycy można też używać do pieczywa zamiast masła.
Wykonanie:
Ciecierzyce osączamy
z zalewy i przekładamy do miseczki i ugniatamy widelcem. Ogórki , paprykę,
cebulę i szczypiorek drobno kroimy, dodajemy do ciecierzycy i wszystko
dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy przyprawami do smaku oraz musztarda i majonezem (najlepiej wstawić
na noc do lodówki) . Grubą warstwą pasty smarujemy pieczywo, na pastę nakładamy
jarmuż, sałatę, pomidora i kiełki. Przykrywamy druga kromką pieczywa również
posmarowanej pastą.