Czeskie knedle bułczane
Dzisiaj polecam czeskie knedle bułczane.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2553.jpg?resize=600%2C400)
Składniki
2 czerstwe bułki ale nie twarde
½ kg mąki krupczatki
sól
250 ml mleka
cukier
10g drożdży
jajko
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2531.jpg?resize=400%2C267)
Wykonanie
Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i 3-4 łyżkami mąki, odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2532-1.jpg?resize=400%2C267)
Po tym czasie mleko dolewamy do miski, dodajemy jedno jajko i wyrobić ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2533-1.jpg?resize=400%2C267)
Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2536-1.jpg?resize=400%2C267)
Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy trzy- cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2545-1.jpg?resize=400%2C267)
Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2546-1.jpg?resize=400%2C267)
Najprawdopodobniej wszystkie naraz nie zmieszczą się w garnku. Gotujemy po dwa knedle. Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2547-1.jpg?resize=400%2C267)
Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią).
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/06/IMG_2548.jpg?resize=400%2C267)
Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz).
Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż dwa dni w lodówce nie wytrzymają, warto zapakować je do folii). Przed podgrzewaniem chłodne knedle można kroić nożem. Nie gotujemy podgrzewamy je na parze.
Knedle są pracochłonne ale naprawdę bardzo smaczne polecam i życzę smacznego.