Dzisiaj polecam makaron z tuńczykiem i warzywami. Jest to świetne danie, które można szybko przygotować i które dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Makaron doskonale komponuje się z tuńczykiem, a dodatek kolorowych warzyw sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Można dodać do niego takie warzywa jak pomidorki , czy brokuły, a całość doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Idealne na obiad lub kolację, zarówno dla jednej osoby, jak i dla całej rodziny.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_5140-002.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Makaron z tuńczykiem i warzywami można podawać na ciepło jak również na zimno, doskonale nadaję się też jako pożywna potrawa na drugie śniadanie lub obiad do pracy.
Składniki
- brokuł
- 400 g makaronu
- puszka białej fasoli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie
Różyczki brokułu zblanszować (sposób blanszowania pokazany na filmie).
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_5135-002.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Drobny makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać na sitku. Pomidorki koktajlowe opłukać i przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w pióra, obrany czosnek pokroić w plasterki.
Na oleju z tuńczyka podsmażyć cebulę wraz czosnkiem, następnie dodać fasolę, pomidorki oraz zblanszowany brokuł. Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać tuńczyka i ugotowany makaron. Wszystko razem podsmażyć na małym ogniu ok 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku.