Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to delikatne, aksamitne danie o wyrazistym, grzybowym aromacie. Przygotowywana z podsmażonych pieczarek, cebuli i bulionu, z dodatkiem śmietanki nabiera kremowej konsystencji i łagodnego smaku. Idealna jako lekki obiad lub elegancka przystawka, świetnie komponuje się z grzankami lub świeżym pieczywem.

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 500 ml bulionu
  • 1 cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 mała marchewka
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny
  • opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy

Wykonanie

Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dusimy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, oraz starte na tarce o grubych oczkach, pietruszkę i marchewkę. Dodajemy bulion, przykrywamy i wszystko gotujemy ok 30 minut. Po upływie tego czasu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko blendujemy.

Zostaw komentarz