Zupa krem z pieczarek to delikatne, aksamitne danie o wyrazistym, grzybowym aromacie. Przygotowywana z podsmażonych pieczarek, cebuli i bulionu, z dodatkiem śmietanki nabiera kremowej konsystencji i łagodnego smaku. Idealna jako lekki obiad lub elegancka przystawka, świetnie komponuje się z grzankami lub świeżym pieczywem.

Składniki
- 500 g pieczarek
- 500 ml bulionu
- 1 cebula
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 mała marchewka
- 4-5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- jogurt naturalny
- opcjonalnie grzanki lub groszek ptysiowy
Wykonanie
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki. Dusimy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, oraz starte na tarce o grubych oczkach, pietruszkę i marchewkę. Dodajemy bulion, przykrywamy i wszystko gotujemy ok 30 minut. Po upływie tego czasu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko blendujemy.