Kruchy placek z jabłkami i galaretką to pyszne połączenie delikatnego, maślanego ciasta z soczystymi jabłkami, które kryją w sobie owocową galaretkę. Kruche ciasto przyjemnie chrupie, a nadzienie z jabłek i galaretki nadaje mu lekkości oraz orzeźwiającego smaku. Całość jest subtelnie słodka, aromatyczna i idealnie sprawdza się zarówno jako deser do kawy, jak i słodka przekąska na każdą okazję.

Składniki na ciasto
- 400 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g zimnego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 2 kg jabłek najlepiej odmiana lekko kwaśnych
- 2 galaretki brzoskwiniowe w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie ciasta
Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zimne masło siekamy nożem razem mąką.
Następnie dodajemy jajka oraz żółtko i sól. Wszystko zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto.
Gotowe ciasto dzielmy na dwie części, owijamy folia i wkładamy do lodówki na około godziny.
Przygotowanie jabłek
Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do garnka wlewamy ok 100 ml wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem duszenia odkryć, aby odparował nadmiar soku. Jabłka powinny się lekko rozpadać.
Do gorących jabłek dodajemy cynamon oraz galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.

Formę o wymiarach 25 X35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i dajemy na spód formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.
Na podpieczone ciasto dajemy jabłka, i przykrywamy druga częścią ciasta. Ciasto również nakłuwamy widelcem.
Pieczemy jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-50 minut. Po upływie ok 30 minut ciasto można przykryć papierem do pieczenia, aby się nie spaliło.