Szarlotka z galaretką

Kruchy placek z jabłkami i galaretką to pyszne połączenie delikatnego, maślanego ciasta z soczystymi jabłkami, które kryją w sobie owocową galaretkę. Kruche ciasto przyjemnie chrupie, a nadzienie z jabłek i galaretki nadaje mu lekkości oraz orzeźwiającego smaku. Całość jest subtelnie słodka, aromatyczna i idealnie sprawdza się zarówno jako deser do kawy, jak i słodka przekąska na każdą okazję.

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • 2 kg jabłek najlepiej odmiana lekko kwaśnych
  • 2 galaretki brzoskwiniowe w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie ciasta

Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Zimne masło siekamy nożem  razem mąką.

Następnie dodajemy jajka oraz żółtko i sól. Wszystko zagniatamy na jednolite i gładkie  ciasto.

Gotowe ciasto dzielmy na dwie części, owijamy folia i wkładamy do lodówki na około godziny.

Przygotowanie jabłek

Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do garnka wlewamy ok 100 ml wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok 15-20 minut. Na 5  minut przed końcem duszenia odkryć, aby odparował nadmiar soku. Jabłka powinny się lekko rozpadać.

Do gorących jabłek dodajemy cynamon oraz galaretkę w proszku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.

Formę o wymiarach 25 X35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i dajemy na spód formy, nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.

Na podpieczone ciasto dajemy jabłka, i przykrywamy druga częścią ciasta. Ciasto również nakłuwamy widelcem.

Pieczemy jeszcze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-50 minut. Po upływie ok 30 minut ciasto można przykryć papierem do pieczenia, aby się nie spaliło.

Zostaw komentarz