Dzisiaj polecam zupę dyniową przygotowana z musu dyniowego.
Składniki na zupę 4 porcje
- jedna mała dynia
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki świeżego imbiru tartego
- bulion(ok 1-1,5 szklanki)
- sól, pieprz do smak
- przed podaniem posypać świeżo tartą gałką muszkatołową
Przygotowanie musu z dyni
Dynie pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć skórka do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 minut (wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Upieczony miąższ dyni wyjąć i zmiksować go blenderem na gładką masę.
Wykonanie:
Na maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną, zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wszystko zalać bulionem, tak aby przykryło warzywa i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie dodać mus z dyni i wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku