Zapiekane tortellini

Zapiekane tortellini z mięsem mielonym + FILM

W dzisiejszym menu znajdziecie przepyszne danie, które gorąco polecam — zapiekane tortellini. To włoskie danie, przygotowane z miłością, doskonale łączy w sobie bogate, kremowe nadzienie i idealnie al dente ugotowane tortellini, wszystko zapieczone do złocistości z obfitością serów. Idealne dla każdego, kto ceni sobie głębokie i satysfakcjonujące smaki.

Pyszne , sycące i proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Przygotowane z prostych składników, w godzinę już pachnie na stole. Sos oraz pierożki można ugotować dzień wcześniej więc nawet możemy skrócić czas do pół godziny, aby zapiec.

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g sera żółtego
  • 250 g pierożków tortelilini
  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g sera żółtego
  • 250 g pierożków tortelilini

 Składniki na sos

  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • 500 ml pasty pomidorowej
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wykonanie

Na oleju podsmażyć mięso mielone, podsmażone mięso wyciągnąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć cebulkę wraz z czosnkiem ( ja podsmażałam na oliwie z oliwek, gdyż użyłam pasty pomidorowej a właściwie pomidorów smażonych na oliwie z oliwek). Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać pasty pomidorowej chwilę podsmażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy mięso wcześniej podsmażone.

Ugotowane tortellini przekładamy na naczynia, w którym będziemy zapiekać (można zapiekać w dużym naczyniu żaroodpornym lub  foremkach aluminiowych). Na pierożki dajemy mięso mielone wraz z sosem posypujemy tartym żółtym serem. Wszystko zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach. Pieczemy do momentu aż ser się przyrumieni.

Zostaw komentarz