Świderki z bakłażanem i kurczakiem
Składniki:
8 sztuk podudzi z kurczaka
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
oliwa
1 bakłażan
6 gałązek selera naciowego
1 kg pomidorów
1 szklanka białego wytrawnego wina
sól
pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka
mielone chili
opakowanie makaronu świdry
Marynata do kurczaka
2 cebule dymki
łyżka ziół (tymianek, oregano, rozmaryn, natka pietruszki)
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Przygotowanie marynaty:
dymki siekamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przygotowanie sosu:
cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy w kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
Podudzia w marynacie obsmażamy, przekładamy do sosu warzywnego, dolewamy wino. Przykrywamy, dusimy ok 30 minut, ew. jeszcze przyprawiamy.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Gotowany makaron przekładamy na talerz polewamy sosem i podajemy z mięsem.