Szybko, smacznie i zdrowo

Danie główne Obiad

Śląski Raj – kluski śląskie z sosem grzybowym

Śląski Raj – kluski śląskie z sosem grzybowym

Śląski Raj – kluski śląskie z sosem grzybowym moja propozycja na dziś.

Przygotowanie klusek

Ugotowanych ziemniaków ok 1 kg . Ugotowane  przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, powierzchnie wyrównać podzielić na cztery części. Jedna część wyjąć w to miejsce dodać mąki ziemniaczanej i dodać jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, formować małe kuleczki.

 

Sos: składniki na 6 porcji

½ kg pieczarek
2 filety z kurczaka
2 łyżki oleju
2 sosy grzybowe
przyprawa do kurczaka
łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, doprawiając przyprawa do kurczaka.

Pieczarki, umyć obrać pokroić w talarki i podsmażyć na maśle doprawiając solą i pieprzem.

Dwa sosy grzybowe  przygotować w garnku  według przepisu na opakowaniu, dodać podsmażonego kurczaka oraz pieczarki.

Wszystko dokładnie wymieszać i dodać ugotowane wcześniej kluski.

Zobacz również

3 komentarze

  1. Uwielbiam śląskie, jednak są troche ciezko strawne (dodatek sosu ect), i żołądek sie męczy, wiec czesto ich nie robię:(

  2. uwielbiam!:) choć rzadko jadam, ale jak już to podaje właśnie z sosem mięsno-grzybowym:)

  3. U mnie w domu ta potrawa jest częstym gościem na naszym stole:) potwierdzam jest przepyszna, a twój raj wygląda nieziemsko:)

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: