Dzisiaj polecam makaron na ostro
Składniki:
- po jednej papryce : czerwona, żółta i zielona
- 400g makaronu
- 80 ml (1/3 szklanka) oliwy oliwek
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- ser parmezan do posypania
- 2 średnie filety z kurczaka
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Pokroić paprykę na duże płaskie
kawałki, oczyścić z nasion. Ułożyć kawałki skórą do góry pod nagrzanym rusztem
i piec przez ok 8-10 minut, albo do czasu, aż skórka zacznie pękać i czernieć.
Następnie podpieczoną paprykę przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do
wystygnięcia, następnie ściągnąć skórkę i pokroić miąższ na długie, cienkie
paski.
Filet z kurczaka pokroić na kawałki , posypać przyprawą do kurczaka i dwoma
łyżkami oliwy i podsmażyć na patelni.
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
Trzepaczką dokładnie wymieszać oliwę, sos chili i ocet; doprawić do smaku solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Makaron nałożyć na talerz dodać kurczaka posypać pieczoną papryką i polać przygotowanym
sosem. Na górę zetrzeć parmezan i liski bazylii.