Pierniczki proste w wykonaniu
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/12/pierniczki-4.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Pierniczki proste w wykonaniu
Składniki na ok 60 sztuk:
550 g mąki
300 g miodu
100 g cukru
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody
przyprawa do piernika
2 łyżeczki kakao
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/12/pierniczki.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Wykonanie:
Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu wlać do miski do ostygnięcia.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/12/pierniczki-2.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Jak będzie już chłodne, dodać jajko oraz sypkie składniki (cukier, mąka, soda, przyprawa do piernika, kakao). Gdy już wszystkie składniki się połączą, przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2019/12/pierniczki-3.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm. I wycinać dowolnymi foremkami.
Piec ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.