Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to aromatyczne i soczyste danie, które łączy słodycz miodu z intensywnym smakiem czosnku. Pierś z kurczaka, lekko podsmażane, a następnie duszone w gęstym, błyszczącym sosie przygotowanym na bazie miodu, czosnku, sosu sojowego.
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka, aromatyczna i pełna smaku. Oto sprawdzony przepis.

Składniki
- olej
- 1 szklanka (ok 250 ml ) drobno pokrojonej marchwi
- 1 szklanka (ok 250 ml) różyczek brokuła
- 450 g fileta z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 125 ml bulionu
- 100 ml sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Wykonanie
Marchewkę pokroić w cienkie paseczki. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i zblanszować (gotować 2-3 minuty, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie).
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć marchewkę ok 2-3 minut, następnie dodajemy brokuł i również podsmażamy ok 2-3 minuty. Podsmażone warzywa wyciągamy z patelni na talerz, a na tej samej patelni bez mycia podsmażamy kurczaka (nadmiar powstałego płynu można wylać a dodać niewielką oleju). Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Jak kurczak będzie już trochę podsmażony dodajemy czosnek, a następnie bulion.

Jak kurczak się chwilę podusi z bulionem dodajemy miód oraz sos sojowy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i wlewamy do kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy warzywa.
Gotowego kurczaka podajemy z ryżem.