Kurczak w cieście francuskim + FILM

Kurczak w cieście francuskim + FILM

Dzisiaj polecam kurczak w cieście francuskim.

Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 30 dkg pieczarek
  •  mała puszka kukurydzy
  •  łyżka masła
  • przyprawa do kurczaka
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie
  • 1 jajko


 
Wykonanie

Na maśle podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy sola i pieprzem. Pieczarki staramy się jak najmniej mieszać łopatką (pieczarki puszczają bardzo dużo płynów podczas mieszania), aby wymieszać najlepiej poruszać patelnią. Podsmażone pieczarki wyciągamy. Na tej samej patelni (bez mycia) na niewielkiej ilości podsmażamy drobno pokrojonego kurczaka doprawionego przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu kurczaka przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Przestudzone pieczarki i kurczaka przekładamy do miski, dodajemy kukurydze oraz zieloną pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.

Z przygotowanego farszu przygotujemy dwa rulony.

Na rozłożone ciasto nakładamy połowę przygotowanego farszu i zwijamy. Po zwinięciu wkładamy do lodówki na około pół godziny aby ciasto się schłodziło.

Po schłodzeniu nacinamy, aby po upieczeniu lepiej się porcjowało. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 210-215 stopni ok 15 -20 minut lub do zarumienienia się ciasta.

Ciasto francuskie najlepsze jest to z dodatkiem masła, a w szczególności przygotowane w domu.
Poniżej przedstawiam dwa sposoby przygotowania ciasta francuskiego.

Zostaw komentarz