Kurczak po kijowsku

Kurczak po kijowsku
Kurczak po kijowsku

Dzisiaj polecam kurczak po kijowsku.

Kurczak po kijowsku
Kurczak po kijowsku

Składniki:

4 filety
10 dag masła
1 pęczek natki
sok z ½ cytryny
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
pieprz, sól, przyprawa do kurczaka
klarowane masło do smażenia

Wykonanie:

Masło z posiekaną pietruszką utrzeć mikserem, dodać kilka kropel soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, uformować 4 wałki.

Filety delikatnie roztłuc (rozbijając bardziej brzegi),skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym filecie ułożyć masło, zwinąć w rulon, tak aby masło nie wypadło. Odstawić do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu, kotlety panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.

Smażyć na maśle klarownym.

6 thoughts on “Kurczak po kijowsku

Zostaw komentarz