Szybko, smacznie i zdrowo

Danie główne Obiad Zupy

Chłodnik z botwinką i jajkami

Chłodnik z botwinką i jajkami
Chłodnik z botwinką i jajkami

Dzisiaj polecam chłodnik z botwinką i jajkami.

Chłodnik z botwinką i jajkami
Chłodnik z botwinką i jajkami

Składniki:

1 jogurt naturalny
1 pęczek botwinki
2 małe buraczki
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
4 jajka ugotowane na twardo

sok z cytryny
cukier do smaku
sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa umyć. Botwinę posiekać, buraki obrać, zetrzeć na tarce i ugotować w małej ilości wody (powinna tylko przykryć buraczki). Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Koperek i szczypiorek opłukać, posiekać. Ogórek i rzodkiewki pokroić w  drobna kostkę. Warzywa i zioła wymieszać z jogurtem. Chłodnik przyprawić do smaku, wstawić do lodówki.

Zobacz również

9 komentarzy

  1. Ja dopiero w tym roku przekonałam się do botwinki (głównie dzięki mojej córce, której bardzo smakowała zupka) 🙂 Bardzo apetyczne zdjęcie! 🙂

  2. Pięknie podany!

  3. Bardzo apetyczny i idealny na upał.

  4. z botwinki i ogórkowy to dwa moje ulubione chłodniki 🙂

  5. Dla mnie proszę bez jajka. 🙂

  6. Idealny chłodnik na lato. Uwielbiam <3

  7. Bardzo lubię, szkoda że upały odeszły 🙁

  8. Wygląda pięknie!

  9. Uwielbiam!

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: