Jabłecznik na puszystym cieście biszkoptowym + FILM

Jabłecznik na puszystym cieście biszkoptowym

Dzisiaj polecam jabłecznik na puszystym cieście biszkoptowym.

Składniki na ciasto

  • 80 g mąki pszennej
  • 90 g maki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 70 g oleju
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na prażone jabłka

  • 1400 g ( 8 średnich sztuk najlepiej kilka gatunków)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki pasty waniliowej  
  • 30 g kaszy manny
  • cynamon (opcjonalnie jak lubisz)


Wykonanie

Przygotowanie jabłek

Polecam użyć kilka odmian jabłek o smaku słodkim i kwaśnym, im więcej różnych odmian tym smak jest lepszy.
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kostkę. Jabłka umieścić w garnku z dnem, ustawić małą moc palnika i prażyć jabłka ok 15 minut na suchej patelni pod przykrycie. Nie dodawać wody, gdy jabłka sap os przykryciem para wodna się skrapla i jabłka puszczą sok.
Po upływie 15minut dodać cukier trzcinowy, sok z cytryny oraz cynamon. Wszystko wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodać kaszę manny, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Uprażone jabłka odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta

Jajka ubić z cukrem do momentu rozpuszczenia się całkowicie cukru, następnie małym strumieniem dodać olej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Mąkę dodawać do masy jajecznej małymi porcjami, delikatnie mieszając.
Formę o wymiarach 24X24 cm spód wyłożyć papierem a boki posmarować tłuszczem, wlać ok 2/3. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut. Po upieczeniu lekko wystudzić. Na przestudzone ciasto wyłożyć uprażone jabłka i wylać pozostałe ciasto. Piec jeszcze ok 35-40 minut w temperaturze 175 stopni.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem. .

Zostaw komentarz