Bułki śniadaniowe + FILM

Bułki śniadaniowe

Dzisiaj polecam bułki śniadaniowe.

Kto z nas nie lubi świeżego pieczywa, którego zapach unosi się po całym mieszkaniu. Może bułeczki to nie to samo co świeży chleb ale zawsze jest to domowe świeże pieczywo.

Składniki

  • 500g mąki
  • 250 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć
  • 250 ml =250 gramów )
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Wykonanie

Odlać niewielką ilość mleka. Pozostałe mleko podgrzać  (do  ciepłego ale nie gorącego ) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać stopione masło sól rozpuszczona w odlanym mleku  oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie.

Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut).

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200  przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.

Zostaw komentarz