Domowy makaron
Dzisiaj polecam domowy makaron do rosołu, tak dawno przez nas zapomniany.
Kiedyś bardzo dawno temu jeszcze w ubiegłym tysiącleciu, robienie makaronu do niedzielnego rosołu było bardzo ważne. Zawsze musiał być świeżo robiony, rosół gotował się powoli na piecu, a makaron się zaczynał robić. Jest bardzo pracochłonny ale smak wszystko wynagradza.
Nie twierdzę że kupne makarony są nie dobre, ale coraz miej w nich jest jajek, a coraz więcej kurkumy lub innych wzmacniaczy smaku. Ja robiłam na samych jajkach bez dodatku nawet wody i nie wyszedł mi tak żółty jak ze sklepu.
Makaron przygotowany z trzech jajek, powinien wystarczyć na obiad dla czterech osób.
Robiąc makaron możemy przygotować z dowolnej liczby jajek. Jednak trzeba pamiętać że na każde użyte jajko dajemy 3 łyżki mąki nie za bardzo czubate i ok ½ łyżeczki soli.
Wykonanie
Po ustaleniu z ilu jajek robimy makaron, odmierzamy mąkę i sypiemy kopczyk, robimy w nim wgłębienie, dodajemy jajka oraz sól. Nożem delikatnie mieszamy jajka z mąka, tak aby za bardzo nie rozlały się nam jajka. Zagniatamy aż wyrobimy gładkie ciasto, możemy podsypać niewielka ilością mąki aby się nie kleiło do stolnicy.
Po wyrobieniu dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy na cienki placek. Rozwałkowane placki odkładamy na ściereczkę płócienną do przesuszenia. Jak już wszystkie rozwałkujemy, możemy po chwili zacząć kroić, uważając aby się nie przesuszył, bo wtedy nie zrolujemy placka. Aby nam się nie sklejał możemy posypać delikatnie mąką. Zwijamy w rulon i kroimy.
Pokrojony makaron delikatnie roztrzepać aby się nie posklejał, można też oprószyć mąką.
Gotowy makaron możemy gotować jeszcze mokry, jednak pozostały musi dokładnie wyschnąć.
Domowy makaron jest znacznie smaczniejszy niż kupny, przynajmniej mi się tak wydaje. Co nie oznacza że nie kupuje makaronu.
Domowy makaron to jest coś! Świetny przepis
Super, jeszcze nigdy nie robiłam makaronu w domu 🙂
Super, ja jeszcze nigdy nie robiłam w domu makaronu 🙂
Świetny przepis. Domowy makaron jednak ma w sobie to coś 🙂 Szczególnie, jeśli możemy z niego później stworzyć jakieś wspaniałe danie, na przykład z kuchni włoskiej 😉 Serdecznie Pozdrawiamy – Da Pietro