Ciasto z masą i musem czekoladowym
Składniki na biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Masa mleczna
200 g masła
½ szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
½ szklanka cukru
Mus czekoladowy
250 g serka
mascarpone
100g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%
Wykonanie
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do formy 20X20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Masę nakładać na dobrze ostudzony biszkopt i nasączony mocnym naparem z herbaty.
Wykonanie masy
Mleko zagotować z cukrem i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą piane i powoli dodawać na przemian mleko w proszku i zagotowane mleko z cukrem.
Wykonanie kremu
Śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia. Ostudzoną śmietankę (dodawać małymi partiami) miksować z serkiem mascarpone. Gotowy krem przełożyć ma mleczna masę.
Przed podaniem ciasto z masą i musem czekoladowym schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao.