Ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę
Ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę – propozycja na dziś.
![Ciasteczka maślane kręcone przez maszynkę](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2018/11/ciasteczka-2.jpg?resize=600%2C400)
Składniki:
½ kg mąki
200g miękkiego masła
2 żółtka
1 jajko
50 g cukru białego
50 g cukru brązowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem ma pulchną masę, powoli dodawać po jednym żółtku a na koniec całe jajko. Mąkę przesiać ze solą i proszkiem do pieczenia. Z maki usypać kopczyk i przełożyć masę maślaną i zagnieść ciasto na jednolita masę. Gdy składniki utworzą zwarte ciasto i łato będzie się odklejać od rąk, przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do lodówki. Chłodzimy około 30 minut. Schłodzone ciasto kroimy na mniejsze kawałki i kręcimy przez maszynkę z odpowiednią końcówką.
Jeżeli nie posiadacie odpowiedniej końcówki do maszynki, można wycinać ciasteczka dowolną foremką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na której układamy ciasteczka i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Film jak przygotować ciasto kruche