Chrupiąca panierka do kurczaka

Chrupiąca panierka do kurczaka + FILM

Dzisiaj polecam chrupiącą panierkę do kurczaka, która nada każdemu dania z kurczaka wyjątkową teksturę i smak. Ta panierka to świetny sposób, aby zwykły obiad przekształcić w coś specjalnego. Idealnie komponuje się z różnymi przyprawami i ziołami, co pozwala dostosować smak do indywidualnych preferencji. Użycie tej panierki gwarantuje, że mięso będzie soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące i złociste. Bez wątpienia zaskoczy pozytywnie każdego smakosza.

Składniki na 1 kg filetów z kurczaka

  • 200 g płatków kukurydzianych
  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczka ostrej papryki

Składniki ciasto

  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • szczypta białego pieprzu
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki
  • 125 ml mleka
  • 170 g maki
  • olej do smażenia

Wykonanie

Płatki kukurydziane drobno pokruszyć, za pomocą blendera lub woreczku i wałkiem. Gdy płatki będą już pokruszone, dodajemy mąkę oraz ostrą paprykę i wszystko dokładnie mieszamy.

Mleko, jajka oraz przyprawy(słodka papryka, sól, pieprz) razem mieszamy, aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe.

Kawałki kurczaka (u mnie jest sam filet) obtaczamy w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych.

Gotowe kawałki kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu.

Zostaw komentarz