Dzisiaj polecam klasyczne ciasto W-Z, które jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych wypieków w Polsce. To ciasto składa się z wielu warstw delikatnego biszkoptu przełożonego kremem maślanym, a całość pokryta jest warstwą jasnej lub ciemnej polewy czekoladowej. Tradycyjnie, W-Z kojarzone jest z elegancją i jest często serwowane podczas ważnych uroczystości lub rodzinnych spotkań. Jego niepowtarzalny smak i wygląd przyciąga smakoszy słodkich wypieków, którzy cenią sobie połączenie prostoty i klasy. Dlatego każdy, kto szuka sprawdzonego przepisu na deser, powinien rozważyć wypróbowanie tego właśnie ciasta. Spróbuj i ciesz się każdym kęsem tego wyjątkowego, polskiego wypieku.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/05/IMG_2061.jpg?resize=500%2C333)
Składniki na biszkopt (wymiary formy 20X25)
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- 110 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt piekłam w rancie cukierniczym stąd takie wymiary.
Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i krótko wymieszać. Do masy jajecznej dodawać mąkę małymi partiami, (bezpośrednio przesiewać) i delikatnie wymieszać łopatką.
Przełożyć do wysmarowanej papierem formy.
Żeby biszkopt nie miał na środku „graba” włożyć do zimnego piekarnika . Piekarnik nastawić na 150-160 stopni i piec aż się zarumieni. Przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Jak już stwierdzimy że biszkopt jest już zarumieniony, sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie przywiera i patyczek jest suchy.
Sprawdzając nie należy wyciągać całego biszkoptu, należy ostrożnie wsadzić rękę do piekarnika.
Składniki na krem
- 750 ml śmietanki 36%
- 45 g cukru pudru
- 18 g żelatyny
- 100 ml wody
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy woda się wchłonie lekko podgrzać (można w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna a nie gorąca).
Śmietankę ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawać cukier. Gdy śmietanka zacznie wyraźnie gęstnieć (mieć pierwsze fale), powoli wlać żelatynę, dalej ubijając na wolnych obrotach, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/05/IMG_2062.jpg?resize=500%2C333)
Składniki na polewę kakaową
- 125 g margaryny
- 100 g cukru
- 20 ml mleka
- 15 g kakao
- 6 g żelatyny
- 40 ml wody
Margarynę,
cukier, mleko i kakao podgrzać w rondelku cały czas mieszając aż składniki się połączą
i masa zagotuje.
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać
(rozpuścić) w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i połączyć z gorącą polewą i
dobrze wymieszać.
Wychłodzone ciasto przeciąć w połowie na dwa blaty, na jednym z nich położyć krem( część kremu zostawić na dekorację na górze) i przykryć drugim blatem i dobrze docisnąć.
Na górny blat wylać polewę kakaową (dobrze jest to zrobić na dwa razy po połowie), dobrze schłodzić.
Zaznaczyć podział na kawałki i na każdym wykonać rozetkę z bitej śmietany.