Ciasto W-Z + FILM

Dzisiaj polecam ciasto W-Z

Dzisiaj polecam ciasto W-Z

Składniki na biszkopt (wymiary formy 20X25)

6 jajek
160 g cukru
20 g cukru wanilinowego
110 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt piekłam w rancie cukierniczym stąd takie wymiary.

Połączyć mąkę ziemniaczaną, pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić z cukrem na sztywną  pianę. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i krótko wymieszać. Do masy jajecznej dodawać mąkę małymi partiami, (bezpośrednio przesiewać) i delikatnie wymieszać łopatką.

Przełożyć do wysmarowanej papierem formy.

Żeby biszkopt nie miał na środku „graba” włożyć do zimnego piekarnika . Piekarnik nastawić na 150-160 stopni i piec aż się zarumieni. Przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Jak już stwierdzimy że biszkopt jest już zarumieniony, sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie przywiera i patyczek jest suchy.
Sprawdzając nie należy wyciągać całego biszkoptu, należy ostrożnie wsadzić rękę do piekarnika.

Składniki na krem

750 ml śmietanki 36%
45 g cukru pudru
18 g żelatyny
100 ml wody

Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć  w wodzie, kiedy woda się wchłonie lekko podgrzać (można w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, tak aby była płynna a nie gorąca).
Śmietankę ubijać na wolnych obrotach, powoli dodawać cukier. Gdy śmietanka zacznie wyraźnie gęstnieć (mieć pierwsze fale), powoli wlać żelatynę, dalej ubijając na wolnych obrotach, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Składniki na polewę kakaową

125 g margaryny
100 g cukru
20 ml mleka
15 g kakao
6 g żelatyny
40 ml wody

Margarynę, cukier, mleko i kakao podgrzać w rondelku cały czas mieszając aż składniki się połączą i masa zagotuje.
Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do spęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać (rozpuścić) w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i połączyć z gorącą polewą i dobrze wymieszać.

Wychłodzone ciasto przeciąć w połowie na dwa blaty, na jednym z nich położyć krem( część kremu zostawić na dekorację na górze) i przykryć drugim blatem i dobrze docisnąć. 

Na górny blat wylać polewę kakaową (dobrze jest to zrobić na dwa razy po połowie), dobrze schłodzić.

Zaznaczyć podział na kawałki i na każdym wykonać rozetkę z bitej śmietany.

Zostaw komentarz