Chrust czy faworek?

Chrust czy faworek

Dzień był bardzo zimny, więc spędziliśmy go w domu, na pieczeniu słodkości.

Chrust
Chrust

Składniki:

1 ½ szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżka octu lub spirytusu
3-4 łyżki gęstej śmietany
cukier puder do posypania
cukier waniliowy
tłuszcz do smażenia

 

Chrust
Chrust

 

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Kilkakrotnie składać, wałkować, wybijać wałkiem (na powierzchni powinny pojawić się pęcherze). Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę. Odcinać po kawałku, lekko podsypywać mąką. Rozwałkować jak najcieniej, pociąć w paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez niego jeden koniec.

W płaskim garnku rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i niezbyt gwałtownie się rumieni tłuszcz ma właściwą temperaturę.

Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować widelcem, kłaść na sitko lub papierowe ręczniki do osączenia. Osączone, ale jeszcze gorące faworki posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym (przez sitko).

Chrust
Chrust

Faworki są najlepsze zaraz po upieczeniu lub dopiero po dwóch dniach.

8 thoughts on “Chrust czy faworek?

Zostaw komentarz