Dawno już nie byłam u mamy, jakoś ona częściej domie przyjeżdża, ale dzisiaj zaraz jadę i mam słodki upominek dla mamy.
Zawsze wracam pozytywnie naładowana.
Sposób zwijania można zobaczyć na filmie – inny przepis
Składniki na biszkopt:
6 żółtek
180 g cukru
1 cukier waniliowy
6 białek
80 g mąki
60g mąki ziemniaczanej
60 g kakao lub czekolady w proszku
Wykonanie:
Ja zawsze biszkopty ubijam ręcznie ok 3 minut na jedno jajko.
Rolada z bitą śmietanąBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać cukier po jednej łyżce (ma być tak sztywna że jak odwrócimy miskę do góry dnem to nam nie wypadnie). Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę tortowa, ziemniaczaną oraz proszek razem wymieszać drewnianą łyżką wsypać po ściankach miski, aby nie zniszczyć struktury delikatnego biszkopta. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dużą blachę wykładamy pergaminem do pieczenia, delikatnie wykładamy biszkopt i pieczemy w nagrzanym piekarniku (2000C) przez ok 8-10 minut. Zaraz po upieczeniu wykładamy na mokrą ścierkę i zwijamy w rulon. Po ok. pół godziny gdy ścierka zacznie wysychać nakładamy masę. Nie należy dopuścić aby ścierka wysuszyła się bo może biszkopt pękać. Po ok. pół godzinie rozwijamy biszkopt, nałożyć krem i ponownie zwinąć. Resztą kremu okładamy biszkopt.
Dzisiaj polecam lukier królewski. Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy tylko trzy składniki. Białko, cukier puder…
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki.Zgadzam sięUstawieniaOdrzuć
Privacy & Cookies Policy
Polityka prywatności
Ciasteczka (ang. cookies) – niewielkie informacje tekstowe, wysyłane przez serwer WWW i zapisywane po stronie użytkownika (zazwyczaj na twardym dysku). Domyślne parametry ciasteczek pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył. Ciasteczka są stosowane najczęściej w przypadku liczników, sond, sklepów internetowych, stron wymagających logowania, reklam i do monitorowania aktywności odwiedzających. Źródło: www.wikipedia.pl
Wykorzystujemy pliki cookies w celu:
dostosowania serwisu do preferencji użytkowników,
pozyskiwania anonimowych danych dotyczących sposobu, w jaki użytkownicy korzystają z serwisu,
ułatwienia użytkownikom poruszania się po stronach serwisu i korzystania z niego,
zapewnienia standardów bezpieczeństwa.
Stosujemy pliki cookies „stałe” oraz „sesyjne”. Pliki cookies „stałe” pozostają w przeglądarce internetowej urządzenia do czasu ich usunięcia przez użytkownika bądź do z góry ustalonego czasu określonego w parametrach pliku cookies. “Sesyjne” pliki cookies pozostają w przeglądarce do momentu jej wyłączenia lub wylogowania się ze strony internetowej na której zostały zamieszczone.
Pliki cookies wykorzystywane są również przez podmiot współpracujący z elawkuchni.pl – Google Inc. Wykorzystujemy usługi Google Analytics oraz YouTube, które legitymują się własną polityką prywatności:
Polityka ochrony prywatności Google Analytics Polityka ochrony prywatności YouTube
Wszystkie nowoczesne przeglądarki pozwalają na włączenie bądź wyłączenie mechanizmu ciasteczek (domyślnie zazwyczaj jest on włączony). Jeśli użytkownik nie chce otrzymywać plików cookie, może zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.
Informacje na temat zmiany ustawień dotyczących ciasteczek w poszczególnych przeglądarkach dostępne są na poniższych stronach:
Chrome Firefox Edge Opera Safari
W przypadku urządzeń mobilnych informacji na temat wyłączenia plików cookies szukaj w dołączonej instrukcji urządzenia
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Ta kategoria obejmuje wyłącznie pliki cookie, które zapewniają podstawowe funkcjonalności i zabezpieczenia witryny. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.
Wszelkie pliki cookie, które mogą nie być szczególnie niezbędne do działania witryny i są wykorzystywane w szczególności do gromadzenia danych osobowych użytkownika za pośrednictwem analiz, reklam i innych treści osadzonych, są określane jako niepotrzebne pliki cookie. Wymagane jest uzyskanie zgody użytkownika przed uruchomieniem tych plików cookie w Twojej witrynie.
Wygląda bosko 🙂
Dlaczego mi to robisz. Ciągle obiecuje: zero słodkiego. A jak widzę takie pyszności, to się nie da.
świetnie wygląda:) oj kusi:)
ps.Gotowanie za głosowanie już trwa:)
Ale pyszności!
Pyszna rolada… jeśli chodzi o ubijanie to ja korzystam z miksera i zwykle ubijam całe jajka na parze.
Już od dawna zabieram się do rolady ale jakoś nie mogę, może ten przepis mnie zainspiruje 🙂
super !! uwielbiam takie rolady 🙂
Nie obraziłabym się za taki słodki prezent! 🙂
jakieś wielkości blasszka jest odpowiednia do tego przepisu?
Ja użyłam tej co dołączona jest do piekarnika.